3D Printer: ANYCUBIC I3 MEGA

Anycubic I3 Mega

Dimenzije Printera:405mm*410mm*453mm
Dimenzije radne površine:210mm*210mm*205mm
Brzina printanja:20-100mm/s
Rezolucija sloja:0.05-0.3mm (ovisno koju diznu koristite)
Preciznost po X-osi:0.0125mm
Preciznost po Y-osi:0.0125mm
Preciznost po Z-osi:0.002mm
Ekstruder:Bowden sa 0.4mm diznom
Hotbed:ANYCUBIC Ultrabase
Maksimalna temp. Ekstrudera:Maksimalno 260°C
Maksimalna temp. Hotbeda:Maksimalno 110°C
Filament sensor:Ima
Display:3.5 inch TFT Touch Screen
Mainboard:Trigorilla Mega2560 Ramps1.4

I3 Mega je treći produkt tog kineskog proizvođača i mogu reći da je jedan od boljih printera na tržištu za ovako nisku cijenu. Metalno kućište ovog 3D printera je odlično napravljeno što printeru daje veliku stabilnost, a s time veću brzinu i kvalitetu izrade.

Sastavljanje:

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Sastavljanje printera je krajnje jednostavno jer printer dolazi rastavljen u dva dijela i dovoljno je samo postaviti i stegnuti 8 imbus vijaka te spojiti tri konektora. Na krajevima X-osi imate vijke kojima s lakoćom namještate tj. korigirate visinu Z-osi, ali imajte na umu prvotno dovesti Z-os u nultu točku pomoću opcije Home Z-axis pa onda ići podešavati visinu.

Pripreme za rad:

Kod novijih modela I3 Mege imate auto bed leveling senzor tako da nemate šta puno razmišljati o niveliranju. Dok kod prvih modela nema tog senzora pa morate ručno podesiti Hotbed. I3 Mega također ima i senzor za filament tako da u slučaju da vam nestane filamenta automatski pauzira rad printera i također daje zvučnu signalizaciju. Prije printanja radnu površinu je potrebno očistiti sa vodom ili alkoholom. Ako namjeravate printati ABS savjetovao bi vam da površinu onda očistite sa čistim acetonom.

Radna površina/Hotbed:

Anycubic je nedavno izbacio novu radnu površinu tj. hotbed i iskreno da kažem bolju stvar nisam vidio jer površina hotbed-a je prekrivena mikro poroznim slojem koji poboljšava prianjanje prvog sloja printa tako da je sada puno lakše printati ABS i ostale materijale. Nije potrebno više se mučiti sa lakovima, otopinama acetona i abs-a, itd.

Extruder:

I3 Mega dolazi sa jednim od boljih Bowden V6 klonova. Kroz kompletan extruder skroz do mlaznice prolazi teflonska cijev i pritom se jako rijetko može desiti da se extruder začepi, a i ne morate se brinuti da će filament zaglaviti ako namjestite veću retrakciju kao na primjer kad koristite fleksibilne materijale ili Petg.

Program:

Program preporučen on strane Anycubica je Cura3d te i u samoj Curi imate prilagođeni profil za I3 Megu.

Test Printanja:

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

PETG- Printanje PETG-om je bilo vrlo jednostavno jer u postavkama u Curi3D je bilo potrebno samo podesiti temperaturu extrudera na 260°C stupnjeva i Hotbed-a na 70/75°C stupnjeva te podesiti visinu prvog sloja na 0.15mm. Kvaliteta na 0.2mm po sloju je ispala vise nego izvanredna. Evo i par primjeraka:

ABS- Printanje ABS-a kao i uvijek zadaje glavobolje. Printer je teško dosegao temperaturu hotbed-a na 100°C , dok za pintanje ABS-a je potrebno minimum 105°C. ANYCUBIC navodi da sa njihovom novom Ultrabase površinom na 95°C stupnjeva se može ABS printati bez problema što se u ovom slučaju baš i nije pokazalo istinito, ali naravno ako se površina očisti sa acetonom i  temperatura bude na minimalnih 105°C možda uspijete i izbjeći odvajanje.

PLA- Printanje ovog materija nije pretjerano zahtjevno tako da su printevi ispali više-manje savršeni.

Elektronika:

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Sami pogled na elektroniku u kućištu me dojmio jer je sve bilo uredno složeno i di mu je mjesto. Matična ploča je Trigorilla koja je dizajnirana od strane ANYCUBIC-a te je napravljena da bude 2u1. Sastoji se od Mega2560 i rampsa 1.4, ima podršku za 3 vrste drivera za servo motore: A4988/DRV8825/TCM2100 i naravno podrške za 3 vrste display-a: LCD2004, LCD12864 bez adaptera i touch screen koji mora koristiti svoj adapter.
I3 Mega dolazi sa touch screen display-om i pojednostavnjenim sučeljem.

Zaključak:

Iskreno printer zaslužuje svaku pohvalu jer je napravljen da bude brz, precizan i da dugo traje. Inače printeri ovakve izrade najčešće nisu ispod 600€ ali ovaj možete nabaviti za nekih 350€ na Gearbestu ili za 400€ na Amazonu, ali također Anycubic prodaje i polovne za 200-250€ na Amazonu.
Samo dvije stvari su mi zasmetale kod ovog printera, a to je što nisu stavili dodatni MOSFET za grijanje Hotbed-a jer to bi uvelike smanjilo vrijeme grijanja te produžilo životni vijek matične ploče i to šta je površina izrade samo 210x210mm.

Odgovori